Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Информационна среща с АИДБ на събитието „Редизайн“

август 23, 2022

На Информационна среща на АИДБ – Асоциация на интериорните дизайнери в България беше представен Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци.

Гена Събева, управител на Биоком ЕООД, бенефициент по проекта, разказа интересни подробности от началото на реализацията му.

Площадката за събиране на употребяваните матраци ще е разположена в с. Петърч и ще бъде готова за експлоатация в края на септември. Районът, където проектът ще бъде реализиран първоначално е Югозападна България.

Популяризирането на проекта е насочено основно към домакинства и бизнеси, които генерират голямо количество използвани матраци, както и към общини, които извозват едрогабаритния отпадък и могат да отберат от него само матраците, които да бъдат извозени към Петърч.

Гостите бяха запознати с плановете за това, което ще се случва с матраците – някои ще бъдат реновирани, а тези, които не са годни за повторна употреба – рециклирани и разделени на съставните им части, като всяка от тях ще поеме по различен път.

Алгоритъмът за събиране на употребяваните матраци, върху който все още се работи, ще бъде различен за всяка община, спрямо нейната локация и договорите, сключени с управлението й.

След това беше проведена дискусия и представени проекти по темата за рециклиране и редизайн с медиатор Маги Малеева и бяха засегнати важни теми като иновации, направени за намаляването на въглеродния отпечатък и устойчиво развитие на различни бизнеси.

август 23, 2022
Категория за Събитие: