Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци

Зарежда Събития
  • Това събитие е минало събитие.

Ден на отворените врати на Рематрак

август 16, 2023 @ 11:00 am - 6:00 pm
Каним Ви на Ден на отворените врати в специализираната база за подготовка за повторна употреба и рециклиране на матраци, и генериране на вторичен продукт в село Петърч, община Костинброд!
Ще бъдат представени технологиите и процесът по рециклиране, както и нови продукти за индустрията от рециклиран полиуретан, осъществени по проект „Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци“, по който „Биoĸoм“ EOOД е бенефициент.
На събитието ще присъстват представители на компанията, доброволци, медии и други заинтересовани страни.
Дата: 16.08.2023 г.
Час: 11:00 часа
Място: База Петърч
Адрес: с. Петърч, общ. Костинброд
Линк към локацията: https://goo.gl/maps/7HASQ9mr5AMBsUP27
Събитието изисква предварителна регистрация в срок до 14.08.2023 г.
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК: https://bit.ly/3DLem0n
За въпроси и при нужда от организиран транспорт се обадете на телефон 02 961 62 63
Информация за проекта:
„Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци“ е финансиран по процедура: BG16M1OP002-2.009-0059 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“, със средства от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз..
Около 8 750 тона матраци /350 000 матрака/ запълват клетките на депата за смесени битови отпадъци в България годишно, като разграждането им в природата може да отнеме до 600 години. Според проучвания, само в Югозападна България около 126 000 матрака биват генерирани като отпадък всяка година. Част от тях могат да бъдат повторно използвани след специални процедури по изпиране и дезинфекция, а тези, които не отговарят на стандартите – да бъдат рециклирани и от тях да се създадат вторични продукти.
Ефектът от реализирането на проекта е многопосочен. Той ще доведе до подобряване опазването на околната среда и ще подпомогне общините, като ще освободи място в регионалните депа за отпадъци. Освен това ще има и социален ефект, тъй като цената на годните за повторно използване матраци ще бъде около 10 пъти по-ниска от цената на новите.
Бенефициентът по проекта ще събира матраците от специално създадени пунктове и ще ги преработва на площадка в с. Петърч, община Костинброд. Обхватът на дейностите по проекта е Югозападна България.
август 16, 2023 @ 11:00 am - 6:00 pm
Категория за Събитие:

Място

с. Петърч, общ. Костинброд
България + Google Map