Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци

Facebook Facebook Пътят на
стария матрак
Facebook

История на Матраците

Думата „матрак“ е с арабски произход, като произлиза от думата „тараха“, чийто превод е – „да хвърляш надолу“. Смята се, че първите матраци били съставени от купчина от мъх, листа и други материали, като целта им била сухо и удобно място за сън.

През 18 век, хората започнали да правят матраци от памук и вълна, а популярността им ставала все по-голяма. През 1857 година са произведени първите матраци със стоманени пружини, като първоначално били използвани за повърхност за сядане. През 1871 година, Хейнрих Вестфал прави първия матрак с вътрешна пружина, използвайки
стоманена намотка.

С течение на времето, матраците започнали да стават все по-удобни, тъй като леглата от каучук и пяна били достъпни. През 1930 година започнало производство на матраци с изкуствени пълнители, а през 60-те и 70-те години, водните и регулируемите легла били пуснати на пазара.

В началото на 20 век, произведените матраци вече били пълни с полиестер и пяна, а по-късно, през 1992 година бива изработен първия мемори матрак от фирмата TempurPedic. Разбира се, развитието им продължава до ден днешен, тъй като матраците се развиват според технологиите, които времето ни предоставя.

Какво е ЕГО

и как да се освободиш от него

Не, тук няма да си говорим за Фройдисткото определение на его и пр., а за най-едрия от едрогабаритните отпадъци (ЕГО) – матрака.  И по-точно за това, как елегантно и честно да се отървем от него, когато решим да го сменим с нов. Досега отговорът на този въпрос беше неясен и сложен.

Всеки от нас е виждал стари матраци, подпрени на контейнерите за общ боклук, където те престояват дни, седмици… Виждали сме и по-лоши решения, които са не просто неестетични, но и престъпни, безотговорни.

Това, което не виждаме обаче и за което вероятно не се и замисляме, е, че 99% от употребяваните матраци в България се депонират; тоест биват изхвърляни директно на сметището, без нищо от тях да се използва повторно или да се рециклира, при положение, че 90% от материалите в тях могат да бъдат преработени. (В световен мащаб процентът на депонираните матраци също е голям – 70%.)

А онези 1%, които имат втори живот, са на ръба на закона, тъй като не преминават през иначе задължителните изпиране и дезинфекция.

А знаете ли, че

матраците имат сравнително постоянен състав и съдържат материали с голяма стойност като вторични суровини?

Което ще рече, че имат всички шансове да влязат в кръговата икономика:

Което ще рече, че имат всички шансове да влязат в кръговата икономика: производител >> търговец >> ТИ >> НИЕ >> производители на: мебели, автомобили, топло- и звукоизолация, облицовъчни материали, нови матраци, etc. 

Някои стари матраци пък са в достатъчно добро състояние – сухи, запазени – за да бъдат обработени и предложени като „втора ръка“ или дарени на домове, приюти и т. н. 

Друг съществен проблем – освен разхищението на суровини – е това, че на

база тегло, един матрак заема десет пъти по-голям обем при депониране в сравнение с другите отпадъци. Факт, който може да откаже операторите на депа да приемат матраци в близко бъдеще.

Ние – екипът на „Биоком“ ЕООД, изпълнител на проекта – сме хора с над 10 години опит в продажбата на нови матраци. Днес вече имаме мотивацията и силата да допринесем за затваряне на цикъла. Имаме и няколко месеца да привлечем критичната маса от участници (ок. 10 хил.), с които да тестваме и утвърдим модела и да го превърнем в устойчива практика.

Добре дошъл в пилотния „Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци“, реализиран с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“.

Понякога най-правилното решение е и най-простото

Your wake-up call

99% of the used mattresses in Bulgaria and 70% of the used mattresses in the world are NOT recycled, though  90% of the materials they are made of could be. Some of them are even good enough, after professional washing and disinfection, to be used again.

But now we are starting a pilot project – preparing old mattresses to be used as second hand ones or be recycled.

If you are an expat living in south-west Bulgaria you can be a game changer by simply throwing your used mattress at: www.rematrak.bg